Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Kornmarkskolen
Mobil menu

Trafikpolitik

Uddrag af færdselsloven:

Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen. Stk. 2. Særligt hensyn skal vises over for børn, skolepatruljer, ældre mennesker og handicappede.

Trafikpolitik ved Kornmarkskolen

Formålet med Kornmarkskolens trafikpolitik er at skabe sikre og trygge skoleveje omkring Kornmarkskolens afdelinger i Lille Lyngby og Skævinge ved:

  • At arbejde for, at alle elever får gode forudsætninger og muligheder for at færdes sikkert i trafikken
  • At skolen i samarbejde med forældre aktivt arbejder for, at alle elever er selvtransporterende til og fra skolen
  • At anerkende, at voksne trafikanter er rollemodeller for børn og unge
  • At alle tager ansvar og er hensynsfulde trafikanter
  • At trafiksikkerhed indgår som en naturlig del af Kornmarkskolens undervisning, tilrettelagt af klasselærerne i samarbejde med færdselskontaktlærerne
  • At sørge for at skolevejene gøres sikre og trygge i forhold til de fysiske forhold såsom skiltning, vejudstyr, vejudformning osv.

Når elever forlader folkeskolen, står de overfor de ti farligste år i trafikken. Med denne trafikpolitik forpligter forældre og skole sig til at give eleverne gode trafikvaner med sig ud i livet.

Rollemodel og ansvar

Alle voksne trafikanter er rollemodeller og har derfor et stort ansvar i forhold til at udvise god trafikal adfærd. Skolens ansatte og forældrene skal være bevidste om denne rolle, og sætte det gode eksempel, ved for eksempel selv at bruge lygter, sele og cykelhjelm.

Ansatte og forældre forpligtes derfor til at udvise ansvarlig og hensynsfuld adfærd i trafikken i og udenfor skoletiden.

Det er forældrenes ansvar, at træne med deres egne børn – såvel gå- som cykeltræning og at vise interesse for skolens færdselsundervisning. Forældrene skal jævnligt tjekke børnenes trafikfærdigheder.

På vej

Retningslinjer til elever, forældre og skolens ansatte om hvordan vi færdes i trafikken generelt og om hvordan specifikke forhold ved Kornmarkskolens afdelinger har indflydelse på den bedste trafikale adfærd.

Til fods, på cykel og i bil

Alle der færdes til fods går på fortovet eller i siden af vejen (mod trafikken), hvis der ikke er et fortov uden at være til gene for resten af trafikken. Når man skal over vejen krydses den ved et fodgængerfelt, hvis der er et sådant evt. bemandet med skolepatrulje. (Færdselsloven § 10 Stk. 5. Ved passage over kørebane eller cykelsti skal fodgængerfelt benyttes, såfremt et sådant findes i nærheden.

Overhaling og forbikørsel ved fodgængerfelt

§ 25. Kørende, som nærmer sig et fodgængerfelt, må ikke foretage overhaling eller forbikørsel af et andet køretøj, såfremt dette køretøj hindrer fuldt udsyn over fodgængerfeltet.

Det henstilles, at så mange elever som muligt går eller cykler til skole – er selvtransporterende.

Alle anvender cykelhjelm - ung som gammel, barn som voksen. I den mørke tid skal der være lys på cyklen. Cyklerne parkeres på steder indrettet til cykelparkering. Elever og forældre sørger sammen for at pleje elevernes cykler. Det er forældrenes ansvar, at cyklen er i orden.

Det henstilles til at undgå at køre børnene i skole medmindre, der er særlig grund til det – og i så fald udenfor tidsrummet 7.40 – 8.00 ved afdelingen i Lille Lyngby og tidsrummet 8.00 – 8.20 ved afdelingen i Skævinge.

Udvis fornuftig og hensynsfuld adfærd når børn køres i skole og hjælp andre med at udvise en fornuftig trafikal adfærd ved Kornmarkskolens afdelinger. Forældre og elever er lovligt fastspændt i bilen.

Ved ekskursioner

Forud for en cykeltur instrueres eleverne grundigt i færdselsregler og ruten. Der vælges den mindst trafikerede rute – gerne på cykelsti, hvis en sådan findes. Der deltager 2 voksne på turen (evt. kun 1 lærer ved ekskursioner i lokalområdet for de største klasser). Forud for længere klassecykelture bør der trænes, for at sikre at alle elever kan gennemføre. Det er elevernes, forældrenes og lærernes eget ansvar at sikre at deres cykler er sikkerhedsmæssigt i orden.

Alle skal bære cykelhjelm.

Forældretransport af egne og andres børn

Der skal foreligge skriftlig accept fra forældrene, hvis børn skal transporteres af andre i skoleregi. Der må ikke transporteres flere børn end der er sikkerhedsseler til og alle børn skal have sele på og sidde i autostol/selepude hvis nødvendigt.

Lille Lyngby Afdeling

Der er optegnet felter til bus, taxa og biler. Disse felters anvisninger skal følges. De elever, der cykler til skole, skal køre om til indgangen ud til Amtsvejen og parkere cyklen i cykelstativerne. Eleverne må ikke cykle på deres cykler i frikvartererne.

Afsætning af børn må ikke ske uden for afsætningsområdet eller parkeringspladsen af hensyn til oversigtsforholdene for fodgængere og skolepatrulje. Uden for disse områder er der standsning forbudt.

Skævinge Afdeling

Når man er til fods ved indskolingen skal brandvejen benyttes i stedet for at skrå ind over parkeringspladsen. Når vejen skal krydses sker det ved fodgængerfelt selvom det er en lille omvej.

Det henstilles, at parkeringspladsen ved overbygningen benyttes af både lærer og forældre til parkering i stedet for gruspladsen ved indskolingen.

Trafikundervisningen på Kornmarkskolen

På Kornmarkskolen benytter vi Rådet for Sikker Trafiks materiale for trafikundervisning. Undervisningen i færdselslære skal være med til at give eleverne gode trafikvaner, færdigheder og kundskaber, så de bliver bedre rustede til at passe på sig selv og andre i trafikken. Vi arbejder aktivt på at inddrage forældrene i skolens trafikpolitik og i forbindelse med afholdelse af diverse trafikprøver.

0. kl. (gå-prøve)

  • Hvordan kommer jeg sikkert til og fra skole?
  • Hvordan færdes jeg sikkert i nærområdet?
  • Respekten for de andre trafikanter (cykler, knallerter, biler og lastbiler/busser)
  • Hvad siger færdselsreglerne for fodgængere?
  • Hvad betyder færdselsskiltene for fodgængere?

3. kl. (den lille cyklistprøve)

  • Forholdet mellem bløde og hårde trafikkanter.
  • Manøvretræning på cykel.
  • Mit ansvar i trafikken.
  • Hvad siger færdselsreglerne for cyklister?
  • Hvad betyder færdselsskiltene for cyklister?
  • Hvordan færdes jeg sikkert og korrekt i trafikken?

4. kl. (cykling i trafikken)

  • Handler blandt andet om bremselængder, blinde vinkler mm.

6. kl. (cyklistprøven)

  • Eleverne skal deltage i skolens cyklistprøve, som er en teoretisk og praktisk prøve. Prøven arrangeres og afholdes af det lokale politi og skolens færdselskontaktlærer i samarbejde med det kommunale færdselskontaktlærernetværk. Trafikundervisningen på 6. klassetrin skal pege hen imod denne prøve.

 

Færdselskontaktlæreren

Skolen har to færdselskontaktlærere, Thomas Krogh (Skævinge) og Dorthe Olsen (Ll Lyngby) der dels fører tilsyn med skolepatruljen og dels holder sig ajour med undervisningsmateriale til færdselsundervisningen og giver råd og vejledning til de øvrige lærere i forbindelse med færdselsundervisningen.

Desuden kan færdselskontaktlæreren:

  • Deltage i forældremøder, hvor det ønskes eller skønnes relevant.
  • Vejlede de enkelte team omkring materialevalg til trafikundervisningen, samt anskaffe og uddele de valgte materialer.
  • Vejlede de enkelte team omkring undervisningsforløb til de valgte undervisningsmaterialer. 
  • Vejlede de enkelte team om mulighederne for at inddrage trafikundervisningen i andre fag end dansk.
  • Informere og vejlede relevante klasser omkring trafikkampagner, samt informere skolens forældre via skolens hjemmeside om forløbet af disse kampagner.
  • Planlægge og arrangere diverse trafikprøver i samarbejde med de enkelte team.
  • Virke som skolens repræsentant ved møder og arrangementer med skolens eksterne samarbejdspartnere på det trafikale område.
  • Løbende dygtiggøre sig ved deltagelse i relevante kurser.

 

Rådet for sikker trafik

Rådet for sikker trafik står for produktion og salg af undervisningsmateriale til skolen. Derudover er rådet arrangør af kurser og konferencer for færdselskontaktlærere samt en vigtig sparringspartner for færdselskontaktlærerne i det daglige udviklingsarbejde. Rådet har etableret flere hjemmesider med undervisningsrelaterede spil og konkurrencer.

Links www.sikkertrafik.dk

Dokumenter

Trafikpolitik.pdf

Shape Created with Sketch.